Фильм Джек - покоритель великанов. Рецензия (на украинском)

Зіткнення в березневому прокаті цього року двох Трід-важкоатлетів вперше чітко показало американським продюсерам, що просто яскрава картинка і чарівні окуляри - ще не гарантія гігантських прибутків.

В американському прокаті трідеманія, піднята ще виходом «Аватара», взагалі давно пішла на спад, але міжнародні ринки досі показували дивовижні результати саме тривимірних проектів, так що традиційно амеріканооріентірованние голлівудські продюсери навіть задумалися, а не переорієнтуватися чи на Європу з Азією, де так добре йде будь недоладний треш, аби з великою кількістю комп’ютерних звірів і в заповітному стерео. У підсумку тут з двох головних блокбастерів марта-2013 одінпровалілся з тріском, а інший серйозно недобрав і до цих пір не окупився, так що розібратися, з якої причини це сталося, представляється досить цікавим заняттям.

Тим більше що між цими двома фільмами (а йдеться, якщо ви ще не здогадалися, про «Озі: Великий і жахливий» і «Джека - підкорювача велетнів») так багато спільного, що іноді здається, що це один і той же фільм, тільки назва різне. Там і там біля керма режисер, на початку двохтисячних котрий був біля керма суперуспішним комікс-франчайзом (а згодом від режисури майже відійшов), там і там жанр - дитяче фентезі, там і там бюджет у дві сотні мільйонів і голлівудський мейджор першої величини за спиною.

Єдина різниця, що «Оз» заснований на популярній дитячою книжкою класиці, а в кишені у сценаристів «Джека» - лише слабо авторизовані середньовічні казки про чарівні боби і велетнів, що живуть в небесах.

Тому поки Сем Раїмі благополучно спав у режисерському кріслі, давши завдання нещасному Франка щосили вдавати, що він у захваті від оточуючих хромакейних красот, Брайан Сінгер таки був змушений займатися постановкою безпосередньо і з куди більшою віддачею. І найбільша несправедливість полягає в тому, що якраз «Джек» у підсумку і провалився в непотріб.

Чому все сталося саме так - спробуємо розібратися. Для початку відметемо у бік провину акторів - якщо в «Озі» кожен ніс з екрану відсебеньки і взагалі насилу розумів, навіщо він тут знаходиться і «що граємо», то в «Джека» і юне обдарування Ніколас Холт, вже блиснув в цьому році в «Теплі наших тіл», навіть без участі решти кастингу переграє весь склад «Оза», включаючи також і летючу мавпу в шапочці портьє. Стенлі Туччі в ролі Олександра Ляпунова негідника теж так розчулено корчить пики на пару зі злодійським помічником. Макгрегор і Макшейн, звичайно, в основному стріляють очима, але у всякому разі їх поведінка в кадрі не доводиться пояснювати глюком спецефекта або лінню монтажера.

Так у чому ж справа? Як і в «Озі», нам спочатку показують передісторію, декламують співучо фрагменти, будують підступні плани і крадуть боби, причому мотивація героїв зовсім не будується, як у випадку з працями Сема Раїмі, виключно за допомогою гучних криків «я вб’ю його!», а традиційним для казок взагалі чином - тобто під гаслом «не хочу трудитися, не хочу одружуватися, хочу пригод на свою ШЕ». У хід йдуть підозрілі ченці, підступний Туччі, проекційні машини імені Чарівника країни Оз (тут фільми знову схожі) і ті самі боби.

Коли ж дим розсіюється, а головні герої благополучно опиняються на території потенційного противника, то раптово з’ясовується, що все вже розказано, залишилося, що називається, показати. Але, на відміну від «Оза», показувати-то в загальному і нічого.

Ну велетні. Досить грубі, а місцями ще й самоукраденние з ворнеровского ж «Хоббіта». Ну горезвісні гігантські ліанообразниє. Ось і весь з дозволу сказати атракціон, здебільшого вже показаний у трейлері, включаючи брутальний десант на «велику землю». Глядач же, вигодуваний роками перегляду всіляких «битв титанів», хоче всякого, але тільки не якийсь там акторської гри і якогось там сюжету.

Так голлівудські мейджори самі собі влаштували диверсію, коли глядач хоче більше видовищ, сам же обурюється тупістю отсмотренную, менше ходить у кіно, але якщо все-таки ходить, то вимагає не сюжету і достовірності, а ще більше видовища, щоб потім ще більше лаятися про тупість. Замкнуте коло, який і складає суть поточного Трід-кризи, коли чисте затьмарена развлекалово кшталт «Оза» вже мало кого влаштовує, при всіх комп’ютерних красоти, а будь-які спроби виїхати не так на комп’ютерних модельки, а на акторській грі просто провалюються.

Окрема історія, що конкретний Брайан Сінгер як режисер так до кінця сам з собою не домовився, чи знімає він такий собі «ігровий Шрек» з промовистими ослами гігантами, або ж знімає середньовічне фентезі а-ля недавні «Мисливці на відьом». Причому друге знімалося за вчетверо менші гроші, розраховане було на куди більш старшу аудиторію, а зібрало в підсумку вдвічі більше і скоро отримає сиквел. Різниця суттєва.
В результаті, будучи за всіма статтями краще «Оза» (крім, хіба що, кількості цифрового акрилу на сантиметр екрану), «Джек» виявився в результаті головним цапом відбувайлом у цьому сезоні. Не зовсім справедливо - якщо б так само провалився фільм Раїмі, ніхто б не заплакав - але цілком резонно, бо для дітей нудно, для підлітків прісно, ​​а більше ніхто туди і не піде.

Google Bookmarks Digg Reddit Yahoo My Web БобрДобр.ru Ваау! Memori.ru МоёМесто.ru